Boaz en Bregje

Boaz en Bregje gaan naar hun nieuwe baasjes toe vandaag, heel veel geluk en plezier toegewenst in jullie nieuwe huis en bij jullie nieuwe baasjes. Tot ziens tijdens één van de Berner Sennen wandelingen en/of -dagen van de VBSH of de NBSV . 

Puppy’s zijn acht weken oud vandaag

Wat gaat de tijd toch snel, de acht puppy’s van Noah zijn vandaag alweer acht weken oud geworden en krijgen vanavond voor de vierde keer hun ontwormingskuur. Ze groeien enorm en twee puppy’s wegen rond de zeven kilo, vijf rond de zeven en een halve kilo en Beethoven is de grootste en hij weegt al acht en een halve kilo. Ze slapen de laatste weken met zijn allen in onze slaapkamer en in de tuin die aan de slaapkamer grenst

Boaz slaapt het liefst buiten bij de waterbak

Puppy’s vijf weken oud

Bregje, Boaz, Bella, Björn , Björk, Beau , Beethoven en Baukje zijn vijf weken oud en alle acht wegen ze rond de 4 kilo. Ze eten lekker van de puppybrokken en ze zijn helemaal dol op vers vlees en helemaal super gek op vleespap ( Bambix met geitenmelk, water en Renske vlees of rodiworst ) dat krijgen ze in de ochtend en in de avond voor het slapen gaan. De puppy’s zijn alle acht heel graag buiten en slapen het liefst in de slaapkamer die aan de tuin grenst. De werpkist heeft Guido het mensen mannenbaasje inmiddels opgeruimd want daar wilde ze al helemaal niet meer in slapen.

Als ik ga stofzuigen en dweilen ( 2x per dag ) doe ik de puppy’s in de woonkamer met een laag schot voor de deur, deze plank is ongeveer 1 meter hoog en daar springen en klimmen ze dan tegenop want ze willen echt niet alleen achtergelaten worden. Ook al is het voor 10 á 15 minuten , ze gooien dan hun koppie omhoog en gaan huilen als een wolf, net zolang totdat ik ze weer “bevrijd” echt grappig om te zien, wat een dramaqueens zijn sommige puppy’s hoor.

puppys twee weken oud

Donderdag 9 augustus toen de puppy’s twee weken oud waren werden ze voor het eerst ontwormt. Dat moet met twee, met vier, met zes en met acht weken gebeuren en dat doen we met een ontwormingspasta. Guido meet de juiste hoeveelheid op , dit gebeurt aan de hand van het gewicht van de pup. Ze wegen alle acht meer dan 1000 gram, 1038 gram de lichtste en 1116 gram de zwaarste. Alle pups zijn in ieder geval in hun geboortegewicht verdubbeld, precies volgens planning. Vanaf nu komen ze elke week een kilo aan. De pasta vinden ze niet erg lekker maar elke pup die een kloddertje pasta in het bekje gespoten krijgt van mij leg ik meteen aan bij hun moeder Noah, alles zit helemaal onder maar het is gelukt.

Puppy’s tien dagen oud

Als de puppy’s tien dagen oud zijn, zijn ze alle acht in hun gewicht verdubbeld, op naar de kilo. Daarna komen Berner Sennen puppy’s gemiddeld één kilo aan per week, dat gaat enorm snel. Met de leeftijd van één jaar wegen de meeste Berner Sennenhonden dus rond de 50 kilo. De puppy’s drinken goed bij Noah en vaak, er was al een hittegolf tijdens hun geboorte in Nederland en rond de tijd dat de puppy’s 10 dagen oud zijn is er een tweede hittegolf in Nederland dus willen ze vaak en lang drinken, elke twee uur beginnen ze geluidjes te maken en beginnen ze rondjes te schuiven en kruipen in de werpkist om duidelijk te maken dat het weer tijd is om aangelegd te worden. Noah eet ook goed, veel vers vlees en brokken en ze drinkt graag water gemengd met een beetje geitenmelk, zalig vindt ze dat.

Abbey kijkt geïnteresseerd toe

Puppy’s Noah krijgen een halsbandje

Als de puppy’s vijf dagen oud zijn zijn ze groot genoeg voor een halsbandje. Dit maakt het voor ons makkelijker ze uit elkaar te houden en ook tijdens de dagelijkse weegbeurt maakt een halsbandje het duidelijker wie hoeveel is aangekomen en wie er extra aandacht nodig heeft.

Op basis van de volgorde van geboorte zijn dit de namen en de kleuren van de halsbandjes :

Bjorn = groen

Bella = grijs

Beau = rood

Bregje = rose

Beethoven = oranje

Boaz = blauw

Baukje = paars

Bjork = geel

Puppy’s komen goed aan

Noah is nog steeds een toegewijde moederhond.  Zodra er een pup begint te piepen en ze ligt in de gang of buiten in de tuin te slapen, komt ze er meteen aangerend en gaat meteen goed liggen. De puppy’s gaan tijgeren door de werpkist totdat ze hun moeder tegenkomen. De oogjes en de oren van de puppy’s zijn nog steeds dicht dus doen ze alles nog met hun reukvermogen. Je hoort ze dan ook zwaar snuffen en snuiven en ondertussen lieve schattige geluidjes maken.  Het is erg schattig om te zien en te horen. Noah eet steeds meer en drinkt ook steeds beter, vooral vers vlees vindt ze erg lekker (hart) gemengd met puppy-brokken voor grote hondenrassen. De puppy’s komen gemiddeld vijftig gram per dag aan, dus het streven van binnen tien dagen in gewicht te verdubbelen gaan ze alle acht wel halen.

Eerste dag puppy’s

De puppy’s van Noah drinken goed en lang bij moeder Noah, vanwege de warmte en zelfs hittegolf hebben ze nog meer dorst dan normaal. Soms drinken ze wel van 01.00 uur tot 04.00 uur s’nachts aan één stuk door. Noah heeft nog geen zin om te eten en drinken doet ze ook matig dus geef ik haar water met een bidon en knijp zo het water in haar bekkie. De puppy’s slapen, poepen en drinken en plassen goed en ze zijn al erg beweeglijk en tijgeren allemaal door de werpkist op hun buikje met hun pootjes naar achteren, zo ontzettend schattig om te zien. Ik waak s’nachts bij moederhond en haar kroost en ik geniet van die schattige kleine blinde molletjes, en de geluidjes die ze maken. In de middag wegen we de puppy’s en ze komen allemaal iets aan, heel normaal voor de eerste dag. Noah is een toegewijde moeder en zodra er één puppy piept gaat ze meteen goed liggen en leg ik de puppy aan. Al snel volgen dan de rest van de broertjes en zusjes en grote zus Abbey komt dan ook heel erg geïnteresseerd kijken, zij vindt het allemaal reuze interessant en staat vaak druk kwispelend bij de werpkist te kijken. Baasje haalt vers vlees voor Noah en dat was een goede zet want dat ging er goed in, gelukkig Noah eet weer voor tien!

Media

Geboorte Noah’s puppy’s

Van woensdag op donderdagnacht zijn er acht puppy’s geboren in onze woonkamer te Amsterdam. Noah was al een paar dagen onrustig en veel aan het hijgen. Ook wilde ze bijna niets meer eten dus dat kon niet lang meer duren. Vanwege de extreme hitte in Nederland was eigenlijk wel iedereen van slag , zowel mens als dier. Noah kwam midden in de nacht naast mijn bed staan en zitten en met haar poot op het bed slaan om duidelijk te maken dat ze aandacht wilde, toen ben ik naar de woonkamer gegaan en ben even op de bank gaan liggen samen met Noah. Ventilator aan en knuffelen maar want daar had Noah zin in en toen begonnen rond 03.00 uur de weeën, in één keer ging alles ontzettend snel. Het andere baasje wakker gemaakt en om 03.37 uur werd de eerste pup al geboren in de werpkist, nog net niet op de bank gelukkig. Het ging ontzettend vlot allemaal, elke 45 minuten kwam er een gezonde spartelende pup op de wereld. Rond 08.15 werd de zesde pup geboren en die lag in een stuit, billetjes en staartje en achterpootjes kwamen er als eerste uit. Rond 10.15 uur werd de achtste pup geboren, wat is het snel en goed verlopen allemaal ondanks de enorme warme woonkamer van een constante temperatuur van 28 graden, nou de warmtelamp was niet nodig. Wat een ontzettende lieve mooie gezonde puppy’s , drie reutjes en vijf teefjes, alle acht liggen lekker bij moeders te drinken in de werpkist, ze wegen allemaal rond de 450 á 500 gram.

Echo van Noah

Aan het eind van de middag gaan we met Noah naar Alkmaar, naar dierenkliniek Oudorp die gespecialiseerd is in de begeleiding van de dracht van honden. Wederom een warme dag, misschien helpen de Italiaanse temperaturen hier in Nederland een beetje mee?

Om ongeveer 18.00 wordt Noah haar buik(je) kaalgeschoren en de dierenarts Martin vraagt of wij een vermoeden hebben of Noah drachtig is?

Noah is al een paar weken heel erg sloom, heeft grote tepels en eet veel meer dan normaal, dus wij denken van wel.

Ja hoor, de dierenarts doet een koude gel op Noah haar buik en kijkt met het echo apparaat en er zijn kloppende hartjes te zien, wat mooi. Hij ziet 3 á 4 puppy’s zitten, gefeliciteerd Noah is zwanger.

Omdat Berner Sennen honden twee baarmoederhoorns hebben kan het zijn dat er nu maar 3 á 4 puppy’s te zien waren maar dat er in de andere hoorn ook puppy’s zitten , maar dat die net achter Noah haar darmen liggen, dus wordt het nog spannend. Voor de zekerheid maken we een afspraak voor een röntgenfoto die we donderdagavond 19 juli inplannen. Dan is Noah 52 dagen drachtig en kunnen we nagenoeg exact zien hoeveel puppy’s Noah gaat krijgen.

Echo Noah 25 juni 2018
Noah 1,5 maand zwanger (links) en Abbey (rechts)